Weź jajka i dwa dodatki. Po takim śniadaniu z patelni nie chce się jeść, aż do obiadu
Co przygotować na śniadanie? Jakby zadać to pytanie mojej rodzinie, to odpowiedziałaby „jajecznicę”, „pastę jajeczną” albo „jajka na miękko”. Postanowiłam więc nieco urozmaicić życie moim jajkożercom i przyrządziłam im na patelni smaczne i sycące danie. Zjedli raz-dwa i spokojnie czekali na obiad. Wy też możecie przetestować ten przepis.
Z jakimi warzywami warto zestawić jajka?
Przygotowując to pożywne danie z patelni, postanowiłam, że muszę do niego dodać warzywa. Tak by było smacznie, zdrowo i kolorowo. Postawiłam na paprykę, ale to niejedyna opcja warta rozważenia. Do jajek równie dobrze będą pasować m.in.: pomidory, cebula, por, cukinia, szpinak. Te delikatniejsze wystarczy krótko podsmażyć, zaś twardsze, jak por czy cebula warto trochę poddusić na tłuszczu.
Jak zrobić pożywne śniadanie z patelni?
Pożywnym śniadaniem z patelni jest też jajecznica, jednak moja potrawa trochę się od niej różni. I formą jajek i dodatkami, a przede wszystkim smakiem. Zaczynam jej przyrządzanie od pokrojenia i podsmażenia papryki. Duszę ją kilka minut na niedużym ogniu, by nie była surowa. Gdy zmięknie, nabiera słodkawego smaku i lepiej pasuje do jajek. Potem wybijam na nią jajka, posypuję startym serem i podgrzewam pod przykryciem. Smażenie kończę w momencie, gdy białka zrobią się białe, a żółtka pokryją się lekko ściętą warstwą.
Przepis: Jajka z papryką i serem
Pożywne śniadanie z patelni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 łyżka masła lub oleju
- 4 jajka
- 50 g startego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie paprykiPaprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski lub kostkę. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę, wrzuć paprykę i smaż ok. 5 minut, aż zmięknie.
- Dodawanie jaj i seraNa paprykę wybij ostrożnie jajka. Całość posyp startym serem. Patelnię przykryj i smaż potrawę na średnim ogniu, aż ser się stopi, a jajka zetną się do ulubionego stopnia. Danie oprósz solą i pieprzem i ewentualnie posyp posiekaną zieleniną.
Jak podać pożywne śniadanie z patelni?
Pożywne śniadanie z patelni warto posypać posiekaną zieleniną, np. szczypiorkiem, natką pietruszki. Do dania tak naprawdę wystarczy podać pieczywo. Najlepiej postawić na kromkę pełnoziarnistego czy razowego chleba albo bułkę z ziarnami. To będzie najzdrowszy wybór. Możecie też podać świeże warzywa, np. pomidorki koktajlowe, rzodkiewki albo kiełki.